k-Druum Brussel
design research student housing and co-working with art integration

Location : Hopstraat, 1000, Brussels
Architect : Czvek Rigby in collaboration with OUEST architecture
Artist: Jozef Wouters
Technical Engineer : Fabrice Derny
Client : Brussels Government Architect + Flemish Government Architect + Brik
Surface : 750 m²
Budget : 950.000 euro excl. VAT & fees
Competition : 2018 (shortlisted - 2nd laureate)

Our research through design as part of the Students Make City project explores the possibilities for a contemporary and new way of collective housing: a temporary living together in a dense urban environment context. We have looked at current forms of collectivity (studying together in study spaces, co-housing...) and experimented with the minimum room with maximum commonality. Our proposal pushes the prospective question of the brief to an atypical and innovative proposal, where private units are made as compact as possible to free up collective spaces and uses.This resulted in a typology of the student room in a strong relationship with the communal living spaces, a concept in which a core of minimal pods as student rooms shape a variety of surrounding living spaces. A sensible organisation enriches activity and spatial qualities on each floor and enables nuanced possibilities to interact. Azotea on the roof top and Rez-de-Quartier on the ground floor offer additional qualitative collective and semi-public spaces for the users of the building and for the neighbourhood.