Designmuseum Gent
Transformation and extension of the Design Museum in Ghent

Location : Drabstraat 18, 9000 Gent, Belgium
Client : Designmuseum Gent
Architect : Czvek Rigby + Assemble + Alan Baxter
Structural engineer: Boydens + Structure Workshop
Technical engineer: Boydens
Acoustician: Daidalos
Surface : 2.960 m² net
Budget : 5.515.000 EUR excl. VAT
Competition : 2019 (3rd prize)

The project takes the form of a new infill block, both completing the courtyard of existing buildings and creating a new facade along the historic street frontage of Drabstraat.
The new insertion connects existing spaces, improving circulation and flow through the museum, whilst also serving as an independent entrance and set of spaces in its own right.
The new building is conceived of as a large house: an accessible and welcoming building offering a range of differently scaled spaces with different characters, culminating on the top floors with an events space and public terrace overlooking the city.
The building utilises an innovative hybrid construction of engineered timber frame with concrete floor slabs, allowing the structure of the building to express its distinct materiality within the interior spaces, deliberately stepping away from a "white cube" experience. The constructive system also aims to limit the use of concrete and maximise the one of timber as a sustainable resource and dry construction method.
The facade is composed of bays of ceramic tiles, affording a decorative and painterly quality harmonious with the historic context.